7.4.09

Calèndula

M'ha meravellat la calèndula! M'ha meravellat per la seva bellesa i per les seves aplicacions. Pot ser, per això, se la pot anomenar també flor de meravella...




A la calèndula la podem anomenar; en català: calèndula, gojat, boixac (de jardí), flor de meravella, groguet, pet de frare, llevamà, galdiró; i en castellà: calèndula oficinal, maravilla (de jardí), flor de la virreina, reinita, flor de muerto, chinitas, mercadela, espantanovios. Déu ni do amb els noms, oi? No se us escapa el riure en més d'una ocasió?

Les fotografies que podeu veure no estan fetes a calèndules silvestres, que també n'hi han, sinó a unes calèndules que he vist dins un jardí particular. I es que, la calèndula, és una planta força apreciada i el seu cultiu domèstic està bastant estès.

De propietats en té un munt. A veure si us en puc dir unes quantes:

_ Regula molt bé la menstruació, tant si aquesta és escassa com si és abundant, i combat el dolor.

_ Augmenta la producció de bilis del fetge.

_ Cicatritza úlceres d'estómac.

_ És antiinflamatòria, antisèptica i cicatritzant. Va molt bé pels cops i per les ferides, fins i tot si estan infectades. També resulta indicada la seva aplicació en cas de cremades.

_ Elimina les berrugues.

_ Suavitza la pell. La podem aplicar a pells sensibles, com seria el cas dels nens.

_ Picades d'insectes. A tenir en compte ara que ve l'estiu!



El nom de calèndula prové del llatí calendae (calendari), que indica el primer dia de cada mes. Pot ser que aquest nom sigui degut a que floreix durant tot l'any, si l'hivern no és massa dur. També pot ser que sigui originària de Mèxic, tot i que també es diu que prové d'Egipte. A Mèxic, els asteques l'usaven amb finalitats medicinals atribuint-li, al mateix temps, propietats espirituals i màgiques. Els conqueridors espanyols la van duu a Espanya, on es va cultivar principalment als monestirs. I pot ser, per això, li diuen pet de frare a la calèndula.

Si tenim una calèndula a prop, la podem fer servir d'avisador meteorològic. Diuen que si pel matí es manté tancada plourà durant tot el dia, i que si es tanca sobre les sis de la tarda tindrem bon temps al dia següent.

A continuació, us explico com preparar la pomada de calèndula:



Ingredients:
1/2 litre d'oli d'oliva
100 grams de flors de calèndula seca (si en tenim de fresques, 300 grams)
60 grams de cera verge


Elaboració:
S'afegeix en un recipient l'oli d'oliva i les flors de calèndula. Escalfarem aquesta barreja durant una hora al bany maria, a foc baix, fins que l'oli arribi a 40ºC ó 50ºC com a màxim. No taparem per propiciar l'evaporació l'aigua. Passada una hora, traurem les flors i afegirem la cera verge. Quan les flors estiguin fredes, les espremerem amb un drap de cotó afegint el líquid resultant a la cera. Remourem fins que es desfaci del tot la cera. Un cop desfeta, la passarem pel tamís i la ficarem en pots petits que, un cop freds, es tanquen, s'etiqueten i es protegeixen de la llum, el calor i la humitat.


Utilitats de la pomada.

  • Mugrons amb clivelles. Es calmaran força, doncs actua com anestèsia local lleugera i estimula el reg sanguini de la pell.

  • Antiinflamatòria, antihemorràgica i antisèptica, per ferides (tancades) i per combatre fongs.

  • Aplicada com a cataplasma de fulles i tiges redueix les callositats i les berrugues.

Ja ho sabeu: si teniu un balcó, una terrassa o un jardí, la calèndula us pot aportar bellesa i salud amb la seva presència i les seves aplicacions. Val la pena!!


Fins aviat!!

Jordi

2 comentaris:

Trini González Francisco ha dit...

Curiosa la calèndula, eh?
Jo sempre en tinc un potet petit a la farmaciona. Quan no sé què aplicar allà on sigui que hi hagi mal, hi poso la màgica calèndula. ;)

Jordi Ventura ha dit...

Hola Trini!!


Curiosa i màgica la calèndula!

Ha estat tot un descobriment saber les seves propietats.

De fet, totes les plantes que estic descobrint m'estan fent regals preciosos. Només la seva presència ja és un regal. Tenim molta sort de viure en aquest espai tant ple de llum i color!!


Moltes gràcies per venir, Trini!


Petons!

Jordi